E-LEARNING

Ergotherapie bij aanhoudende pijnklachtenJe hebt vast wel eens ergens pijn gehad na een harde stoot, val of operatie? Pijn die erg hevig is, maar na verloop van tijd weer verdwijnt. Maar wat gebeurd er nou in het brein en het zenuwstelsel als de pijn lang aanhoudt en hoe leg je dit uit aan je cliënt en zijn omgeving? Vaak is te zien dat bij cliënten met chronische pijn het aantal activiteiten afneemt. Als ergotherapeut heb je een belangrijke rol in het inzichtelijk maken en veranderen van het activiteitenpatroon van de cliënt

Deze e-learning is geaccrediteerd voor paramedici van de volgende beroepsgroepen bij ADAP: EN

+/-6 uur
6 accreditatiepunten
ADAP-erkend

Leerdoelen

 • De ergotherapeut heeft basiskennis van de werking van het pijnsysteem, sensitisatie, invloed van gedrag op pijn en het bio-psycho-sociaal model.
 • De ergotherapeut heeft basiskennis van de 3 behandelvormen Acceptance and Commitment therapy (ACT), Graded Activity en Exposure in Vivo.
 • De ergotherapeut kan pijneducatie geven aan de cliënt , en zijn omgeving
 • De ergotherapeut kent zijn/ haar eigen rol en taken als behandelaar binnen het behandelproces bij cliënten met aanhoudende pijnklachten.
 • De ergotherapeut kan samen met een patiënt middels diverse interventies een plan van aanpak opstellen om activiteiten weer op te kunnen bouwen.
 • De ergotherapeut is op de hoogte van organisaties en bronnen ter ondersteuning van het behandelproces.

Inhoud

De e-learning bestaat uit 2 delen. Het eerste deel zal gaan over de werking van pijn in het lichaam en hoe je deze informatie kunt uitleggen aan een cliënt. Deel 2 neemt je mee naar de praktijk. Een inleidende uitleg wordt gegeven over de 3 meest voorkomende behandelvormen: ACT, Graded Activity en Exposure in Vivo. Waarna enkele praktische tools worden uitgelegd aan de hand van een casus, welke je direct kunt toepassen in je eigen behandeling. De e-learning is geschikt voor ergotherapeuten werkzaam in diverse werkvelden.

Praktisch

 • Studiebelasting: +/- 6 uur
 • €175,-
 • 6 accreditatiepunten toegekend door ADAP tot 11-05-2025 voor EN
 • Ontwikkeld door Eline Lucas en Lusanne Meints
 • Certificaat bij slagen

Ervaringen


De e-learning ergotherapie bij aanhoudende pijn is een interessante en leerzame e-learning. Tijdens deze e-learning word je meegenomen in het proces hoe aanhoudende pijn ontstaat, wat de invloed is op de cliënt en wat ergotherapie kan betekenen in dit proces. De e-learning is in chronologische volgorde opgesteld. Het biedt een goede basis voor beginnende ergotherapeuten om meer verdieping te krijgen over dit onderwerp. De afwisseling tussen stukken tekst, foto’s, vragen en filmpjes maken dat de e-learning afwisseling biedt. De filmpjes zijn duidelijk en de uitleg die wordt gegeven is goed begrijpelijk. Er wordt ingegaan over ergotherapeutische behandelmethodes die je zou kunnen toepassen tijdens de behandeling van deze cliëntgroep. De e-learning is een echte aanrader als je als ergotherapeut meer verdieping zoekt in aanhoudende pijnklachten bij cliënten.
Iris Veenema
Heb je nog vragen?
Mail ons!
info@ergolearning.nl
Partner
Relief
Samensteller
Eline

Eline Lucas is naast ergotherapeut ook pijnconsulent en heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met cliënten met chronische pijn. Binnen de poliklinische revalidatie ziet zij veel cliënten met multiproblematiek waaronder pijn en vermoeidheid vaak één van de voornaamste klachten zijn. Eline heeft zich de laatste 2 jaar veel gericht op de behandeling van cliënten met overprikkelingsklachten na een ongeluk en/of hersenletsel. Daarnaast is zij bezig geweest met het opzetten van een pilot voor het inzetten van exposure behandelingen binnen de pijnrevalidatie.

Lusanne

Lusanne Meints is ergotherapeut en heeft in de afgelopen jaren in verschillende werkvelden ervaring opgedaan. Naast het werken in de eerstelijnszorg en de kliniek heeft zij nauw samen met Eline gewerkt in de pijnrevalidatie. Momenteel is zij werkzaam als ergotherapeut in het revalidatiecentrum waar zij zich ontwikkeld tot long ergotherapeut en zich bezighoudt met aandacht voor pijnklachten binnen de revalidatiesetting op de afdeling orthopedie door middel van scholing en uitleg.

Vanuit het werkveld zijn Eline en Lusanne ook te zien tijdens gastcolleges en werkcolleges voor ergotherapeuten in opleiding

Ook interessant
artrose
Ethiek in de paramedische praktijk